De Rijksgebouwendienst ziet zich regelmatig voor de vraag gesteld : conserveren of laten vervallen ?
Ook voor filmsterren, en dan met name voor de dames, is deze vraag van belang.
Wij takelen allemaal af in de loop van ons leven – het verval zet op celniveau al in vanaf ons achttiende – maar voor de doorgaans knappe diva’s is het een dubbel zo hard gelag : niet alleen verliezen ze hun jeugd, maar ook hun schoonheid.

Sommigen laten het verval komen zoals het komt, en helpen dat soms nog een handje : roken, vervettende voeding, zonnebaden, drinken en te weinig lichaamsbeweging versnellen het proces aanzienlijk.
Bovendien moeten zij van cosmetische chirurgie niets hebben.
Voorbeelden hiervan zijn Brigitte Bardot (80), Simone Signoret (overleden op 64-jarige leeftijd) en Anita Ekberg (83). Wie Brigitte en Anita nu ziet – ze begeven zich sporadisch nog weleens in het openbaar – schrikt van de ongelofelijke metamorfose die deze godinnen van het witte doek hebben ondergaan. Het lijkt haast wel of ze gestraft zijn voor hun ooit zo duizelingwekkende schoonheid.

Anderen doen er alles aan om hun fraaie uiterlijk tot in de lengte der dagen te behouden : van Raquel Welch (74), Jane Fonda (76) en Sophia Loren (80) is bekend dat ze zeer gezond leven, sporten en met enige regelmaat bij de plastisch chirurg langsgaan (al ontkennen ze dat laatste meestal).
Bij genoemde dames is dat goed gelukt : zij zien er nog steeds fris, vitaal en bovenal naturel uit.

Natuurlijk moet iedereen weten welke weg hij kiest, al wordt die keuze soms bepaald door geldgebrek, verslaving (roken, drinken, drugs) of angst voor operaties.
Ook kan er sprake zijn van psychische problemen, zoals een depressie ; het is bekend dat het filmwereldje een verraderlijke slangenkuil is, waar niet iedereen tegen bestand is.
Als dat allemaal niet het geval is, kun je je afvragen wat er speelt bij degenen die de aftakeling bewust geen enkele halt toeroepen : bezitten zij grote innerlijke wijsheid, waardoor zij het leven in al zijn facetten en fases aanvaarden, of lijden ze aan decorumverlies, waardoor ze geen interesse meer hebben in wat anderen van hen vinden ?
Voor mij is het enige criterium of iemand gelukkig is met zijn uiterlijk.
Is dat het geval, dan zal ik de laatste zijn om iemands keuze te betwisten.

Robert Schoemacher, cosmetisch arts

 

Sophia Loren - vroeger  Sophia Loren - 2014

 Sophia Loren – vroeger / 2014

Simone Signoret - vroeger  Simone Signoret - vlak voor haar door op 64-jarige leeftijd

Simone Signoret – vroeger / vlak voor haar dood op 64-jarige leeftijd

Raquel Welch - vroeger  Raquel Welch - 2014

Raquel Welch – vroeger / 2014

Jane Fonda - vroeger  Jane Fonda - 2014

Jane Fonda – vroeger / 2014

Brigitte Bardot - vroeger / 2014

Brigitte Bardot – vroeger / 2014

Anita Ekberg - vroeger  Anita Ekberg - 2014

Anita Ekberg – vroeger / 2014